Fietsend cultuur snuiven met Pauperparadijs Audiotour in Veenhuizen

Wil jij én sportief bezig zijn én de unieke geschiedenis van Veenhuizen meekrijgen? Dan is de Pauperparadijs Audiotour met als start- en eindpunt het Gevangenismuseum Veenhuizen een leuk uitje voor jou. Ingesproken door Suzanna Jansen de auteur van het Pauperparadijs!

Veenhuizen is één van zeven koloniën van de Koloniën van Weldadigheid (Unesco Werelderfgoed). Het werd opgericht in 1823 als dwangkolonie door generaal Johannes van den Bosch. Het was de grootste en meest ambitieuze kolonie bestaande uit 3 gestichten met elk 1200 inwoners. Er kwamen vooral wezen, bedelaars en landlopers terecht in Veenhuizen. Men leefde er in groepsverband, met strakke regels en strenge hiërarchie. In Veenhuizen is deze unieke geschiedenis van 200 jaar nog terug te zien in de typische ritmische landschapsstructuren en de prachtige historische gebouwen.

Het Pauperparadijs

Het verhaal van de kolonisten in Veenhuizen is eerder prachtig vertolkt in het theaterspektakel Het Pauperparadijs. Dit stuk is gebaseerd op het bekende boek van Suzanna Jansen. Bovendien wordt het verhaal nu ook verteld in een audiotour!

Over de tocht

De audiotour leidt jou langs het eerste-, tweede en derde gesticht in Veenhuizen. Deze tocht van 16 kilometer lang is zowel lopend als fietsend als met de auto af te leggen. Je gaat op pad met een keycord, oortjes/koptelefoon een informatieboekje en een routekaart. Je moet vooraf de luistertocht reserveren en kunt vervolgens de luistertocht afhalen bij de kassa’s van het Gevangenismuseum.

Wij zijn zelf met de auto naar hotel/restaurant Bitter & Zoet gereden en hebben hier vervolgens een fiets gehuurd. Hier kan je ook lekker op het terras vertoeven om de tocht goed te beginnen! Vanaf Bitter & Zoet is het gevangenismuseum op loopafstand.

Hotel/restaurant Bitter & Zoet

Wij zijn uiteindelijk ongeveer 4,5 uur op pad geweest. Onderweg hebben wij de bijbestelde lunch to go gegeten. Dat Suzanna Jansen de audiofragmenten heeft ingesproken en op de luisterpunten over haar voorouders vertelt, maakt dat je het je goed kan inbeelden hoe het leven in de kolonie was. Hartstikke leuk om op deze manier het verhaal achter Veenhuizen te ontdekken!

Bij het Gevangenismuseum
Deel van de Lunch To Go in leuk linnen tasje
Bloemenperk laat zien waar het Derde Gesticht zich bevond
Fietsen richting het Eerste Gesticht

Je boekt nu de audiotour voor een introductieprijs van € 7,50 p.p. (inclusief informatiegids, routekaart en huur audioguide). Een lunch to-go is bij te boeken voor € 9,50 p.p.

https://www.gevangenismuseum.nl/activiteiten/luistertocht-door-het-pauperparadijs/

GERELATEERDE BERICHTEN